ОДРЖАН СВЕТОСАВСКИ ТУРНИР У ПЛИВАЊУ У СРЦ "ДУБОЧИЦА"

  • 25. januar 2022. u 16:06h
  • Autor: RTV Vlasotince
  • 1321 pregleda


Недеља у којој се обележава школска слава Свети Сава је за просветне раднике и ученике увек у знаку свечаности и разних активности које славе светосавље, традицију и знање. Јуче су се ђаци вратили у школске клупе, али је истовремено отворена недеља посвећена највећем српском просветитељу који је утемељио српску писменост. Овогодишњи домаћин светосавских свечаности је Техничка школа „Раде Металац“, док ће следеће године славу преузети Основна школа „Коста Стаменковић“.




Данас је у Спортско-рекреативном центру Дубочица одржан Светосавски турнир у пливању на којем је учешће узело преко 120 такмичара из основних и средњих школа. Након такмичења мр Бранкица Стаменковић, члан Градског већа за област образовања и спорта и помоћници директора ТШ „Раде Металац“ Игор Арсић и Братислав Јовић су поделили захвалнице учесницима и медаље победницима.


Члан Градског већа мр Бранкица Стаменковић се пре уручења захвалила колективу Техничке школе на вишемесечном труду око организације Светосавске недеље, затим се обратила присутнима и казала:


„Свети Сава је један од највећих светаца и значајна историјска личности код нас, а као школска слава се обележава од 1840. године са прекидом од 1945. до 1990. године. Ни у доба пандемије не прекидамо са обележавањем овог дана кроз низ различитих активности међу којима из године у годину спортске активности окупљају све већи број деце. Ове године све се одржава у складу са епидемиолошким мерама и препорукама министарства тако да су неке од активности отаказане.


Јуче смо на састанку поводом почетка другог полугодишта могли још једном да видимо да је образовање постављено као један од приритета овог града, да се издваја скоро 800 милиона динара. Прошле недеље подељено је 107 уговора спортским клубовима и удружењима и за то издвојено 120 милиона динара. Подстицањем ове две значајне области види се тежња града да мотивише децу, младе људе да стално усвајају нова знања, уз здраве стилове живота. И ова школска спортска такмичења показују да је то прави пут.“


Помоћник директора Игор Арсић казао је да су јуче свечано додељене награде за учешће на ликовним и литерарним конкурсима, а да је још једна од активности у оквиру Светосавских свечаности и данашње такмичење у пливању.


„Ово такмичење је традиционално и дужи низ година се одржава на базену СРЦ „Дубочица. Ове године на такмичење се пријавило преко 120 такмичара из основних и средњих школа. Активности се настављају вечерас концертом Музичке школе у Свечаној сали града Лесковца.“


Братислав Јовић је казао: „Велики број младих у нашем граду се бави спортом, ја бих им пожелео пуно успеха у даљој спортској каријери, а такође се може закључити да су наставници и родитељи учинили добро дело на тај начин што су својој деци усадили значај светосавља. Зато бих искористио прилику да поздравим и родитеље и наставнике који су у свему томе учествовали и да пожелим ученицима много успеха у надметању. Данас није важно ко је које место освојио јер смо сви победници.“