USKORO U LESKOVCU PUNKT ZA MASOVNU IMUNIZACIJU - SPORTSKA HALA "PARTIZAN"

  • 16. januar 2021. u 08:51h
  • Autor: rtv vlasotince
  • 1289 pregleda

Danas je u sali Skupštine grada Leskovca održana 45. sednica Gradskog štaba za vanredne situacije grada Leskovca sa ciljem otvaranja punktova i određivanje lokacije za masovnu vakcinaciju građanstva protiv zarazne bolesti Kovid-19.


Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović je tim povodom rekao sledeće:


„Juče smo dobili dopis Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u kojem se navodi da je pored primene svih mera od izuzetne važnosti da se sprovede imunizacija stanovništva kako bi se sačuvalo zdravlje ljudi i na efikasan način suzbila epidemija sa kojoj se borimo skoro godinu dana. Cilj formiranja punkta je da se na organizovan način, uz poštovanje svih mera zaštite od infekcije i principa bezbednosne imunizacione prakse, vakciniše što veći broj osoba za što kraće vreme.“


Gradonačelnik je izneo i aktuelnu epidemiološku situaciju u Leskovcu.


„Što se tiče današnje epidemiološke situacije za uzorke stanovnika sa teritorije grada Leskovca je stiglo 173 rezultata i 5 je pozitivno. Trenutno se čeka 97 rezultata za čitav Jablanički okrug. Broj hospitalizovanih pacijenata u leskovačkoj kovid bolnici danas je 94, od toga iz Leskovca 60. Bilo je 7 prijema, 3 otpusta, nije bilo upućenih u Klinički centar Niš niti je na sreću bilo preminulih. Na kiseoniku je 68 pacijenata, a na respiratoru 4,“ – i dodao da se iz navedenog primećuje jedan pozitivni trend opadanja novoobolelih i hospitalizovanih lica zbog odgovornosti koju svi kolektivno pokazuju.


Podsetio je da je imunizacija u Leskovcu započeta 31. decembra kada su u Gerontološkom centru vakcinisana 153 korisnika i zaposlena.


„Nastavili smo sa imunizacijom zdravstvenih radnika u bolnici i Domu zdravlja i do sada je ukupno vakcinisano 327 njih u obe ustanove. Odaziv za drugi krug vakcinacije u Opštoj bolnici je odličan, prijavilo se još 380 zaposlenih i interesovanje je iskazalo 150 zdravstvenih radnika koji su preležali korona virus te treba da prođe određeno vreme da prime vakcinu. Zainteresovani su za sve tri vakcine, fajzer, rusku i kinesku.“


Gradonačelnik Cvetanović upoznao je prisutne i širu javnost da prijava za vakcinaciju ide preko E-uprave i kol centra. „Ministarsvo zdravlja određuje prioritetne grupe. Instrukcije će biti upućene zdravstvenim ustanovama. Verovatno ste upoznati sa činjenicom da je vakcinacija najpre određena za stanovnike starije od 75 godina i dalje 64-75, a za ostale grupe će se slediti instrukcije.„


Gradonačelnik je podsetio da je i on primio vakcinu, da je na taj način dao primer sugrađanima i naveo da se ne treba bojati vakcina jer su otkriće savremene medicine koje je kroz istoriju čovečanstva spasilo mnoge živote i da će tako biti i sada. Dodao je i da država ulaže velike napore da nam omogući besplatnu vakcinu i izbor iste što nije slučaj u svim zemljama.


„Verovatno ste danas u medijima videli da je predsednik Republike Aleksandar Vučić dočekao avion sa tovarom od milion doza kineske vakcine Sinofarm, ali i da je najavio da će od ponedeljka stići 19.500 vakcina Fajzer a u utorak 250.000 ruske Sputnjik vakcina. Ovolika količina vakcina u rekordnom roku je još jedan dokaz da Srbija vodi odgovornu i korektnu spoljnu i unutrašnju politiku i da je zdravlje i dobrobit građana na prvom mestu,“ – i pozvao sve da budu odgovorni kako bi se život vratio u tokove kakvi su bili pre korona virusa.


Na današnjoj sednici na predlog Zavoda za javno zdravlje koji je izneo dr Ivan Sokolović na teritoriji grada Leskovca otvara se punkt za imunizaciju protiv Kovid-19, koji je izdvojen iz matičnog objekta Doma zdravlja, i koji će biti smešten u sportskoj hali Partizan u Leskovcu. Ovaj punkt će se organizovati u skladu sa dostavljenim instrukcijama od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a prema planu i organizaciji pukntova za masovnu vakcinaciju koji je izrađen od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.


Lice zaduženo za imunizaciju ispred Doma zdravlja Leskovac biće zamenik direktora dr Časlav Nedeljković, a za organizaciju rada punkta dr Slavica Miladinović.