Министар Селаковић на комеморативном скупу у Грделици – 25 година од ракетирања воза 393 у НАТО агресији

  • 12. april 2024. u 17:06h
  • Autor: RTV Vlasotince
  • 227 pregleda

Данас је у Грделици одржан комеморативни скуп поводом 25 година од ракетирања воза у НАТО агресији који је 12. априла 1999. године пролазио кроз Грделичку клисуру.


Сваке године, на овај датум, породице страдалих, представници Железнице, града Лесковца и грађани се окупе како би одали пошту трагично настрадалима. Данашњем догађају присуствовао је и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.


Након помена страдалима који је служио владика нишки господин Арсеније са свештенством СПЦ, прешло се на церемонију полагања венаца на спомен облежју.


Након минута ћутања и химне Боже правде окупљенима се обратио Иван Булајић, генерални директор Србијавоза и рекао:


„НАТО застава под којом је тада 19 земаља извршило оружану агресију над нашу земљу није довољно велика да покрије њихову срамоту. Већ 25 година чекамо правду као зрно утехе али правде и утехе за мале народе на свету изгледа више нема, тако да је наша одговорност још већа да сваке године дођемо овде и да памтимо. Дошли смо овде да одамо пошту недужно страдалима али и да њихове породице и њихове најближе погледамо у очи и да им кажемо да учествујемо у њиховом болу и да никада нећемо заборавити. Те 1999. године железничари су сви као један стали уз свој народ и своју државу. Своје задатке извршавали савесно и предано. И то ће увек тако бити,  и данас када земљу градимо у миру, и сутра ако опет будемо морали да је бранимо. Нека је вечна слава недужно страдалима.“


Присутнима се обратио и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић:


„Увек ћемо се сећати тих тешких тренутака када су невине жртве, путници и радници наших железница, постали мете смртоносне силе која је захватила нашу прелепу земљу.


Данас стојимо овде, да бисмо одали почаст жртвама – онима који су изгубили своје животе, онима који су преживели с трајним ожиљцима и онима чији су вољени нестали у том страшном чину, чину насиља. Патња и бол тог трагичног дана остају заувек дубоко усађени у нашем колективном сећању. Овај дан подсећа нас на потребу да се никада не заборави жртва и да се учи из прошлости. Нека нам ова двадесет пета годишњица буде подсетник на то да се никада не смемо уморити у настојањима да градимо бољи свет за будуће генерације.


Хвала вам што сте се данас придружили овој тужној прилици. Нека нам свима буде снага у заједништву и нада у бољу будућност. Драги пријатељи, наша је обавеза да памтимо и опомињемо, да се оно што се овде десило не деси више никада и никоме! Нека је свима вечна слава и хвала!“


Министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић поздравио је скуп и рекао:


„Сабрали смо се данас овде на једном месту светом, месту страдања, месту мучеништва, симболу злочинства оних који су тачно пре 25 година својим бомбама ракетирали путнички воз на улазу у Грделичку клисуру. Тај 12.4.1999. године био је 19 дан НАТО агресије на нашу отаџбину, непријатељ је мислио да ће у року 3-4 дана у потпуности уништити нашу војску, нарочито на подручју треће армијске области, поготово на КиМ, да ће нас уништити и осрамотити, бацити на колена и натерати на срамну капитулацију. Како је време одмицало и како су пролазили дани, видевши са каквим су се отпором и војске и народа и државе суочили, агресори су у потпуности почели да губе своју и тада кренули да ракетирају и гађају чисто цивилне циљеве и објекте. Један од таквих објеката био је и овај овде железнички, али и друмски мост на улазу у Грделичку клисуру. Оно што ово место издваја у односу на сва друга јесте чињеница да није ракетиран мост, већ путнички воз, пун путника, различитих старосних доби, занимања, животних прича, али једнаких у једном – сви до једног су припадници нашег многострадалног српског народа.“


„Наше окупљање данас овде, и свакодневно и свакогодишње сећање и подсећање на ове жртве јесте путоказ за нашу будућност, и докле год се будемо сећали своје прошлости, одавали пошту и почаст онима који су у њој страдали борећи се за исте циљеве и идеале за које се боримо и ми, дотле ћемо бити у стању да радимо вредно у садашњости и трасирамо пут нашој будућности, “- додао је министар Селаковић.


На данашњој комеморацији бројне делегације и породице настрадалих положиле су венце.


Крај комеморације означен је проласком воза на мосту.


Пре комеморативног скупа поред железничког моста заменица градоначелника др Лидија Димитријевић положила је венац на споменик подигнут код Сарајевског моста.


Након скупа министар Селаковић и градоначелник Цветановић састали су се у кабинету.