Лесковцу захвалница за изузетан допринос запошљавању у 2023. години од стране Националне службе за запошљавање

  • 22. decembar 2023. u 16:14h
  • Autor: RTV Vlasotince
  • 287 pregleda

Граду Лесковцу је данас припала захвалница за изузетан допринос запошљавању у 2023. години на ниову локалних самоуправа на обележавању Дана Националне службе за запошљавање и обележавању 102 године постојања и развоја институције. Захвалницу је у Београду данас преузео председник др сци. мед. Горан Цветановић.


Председник Цветановић се захвалио на урученом признању и додао да ће и као председник СКГО наставити да се залаже да јединице локалне самоуправе буду одлични партнери НСЗ:


„Најважнији задатак локалне самоуправе након нашег преузимања одговорности за руковођење градом тицао се отварања нових радних и смањења незапослености. На крају 2012. године на евиденцији Националне службе за запошљавање било 22.812 људи, док се данас, закључно са новембром 2023. на евиденцији налазе 11.664 особе. То је умањење од 11.148 особа. Толико наших суграђана пронашло посао за време наше одговорности, више од 1000 особа на годишњем нивоу. Само у једној години запослило се 2046 лица, и стопа запослености износила је 5,6% што је дупло више од републичког просека.


Ови подаци показују да је наша посвећеност том сегменту дала резултате и пре свега суштину напретка Лесковца на свим нивоима. На пољу привреде напредак је покренут у сарадњи са компанијама страних инвеститора, али и домаћим привредницима. Сви они улажу додатна средства у своје погоне, шире се и напредују, а покрећу се и нови погони.


Све ове инвестиције не би биле могуће да Лесковац није препознат као град са позитивним пословним окружењем, а потврда за то је и БФЦ сертификат, 4 пута заредом додељен Лесковцу и то са процентом испуњености од 96,33%. 


Смањењу незапослености допринели смо и кроз финансирање мера Локалног акционог плана за запошљавање. Током претходних десет година поменутим планом подржано је 1408 особа са издвајањем од преко 218 милиона динара, док се у наредној години планира још 30 милиона динара за ову намену. Допринос који Национална служба за запошљавање пружа у побољшању живота наших суграђана је велики, зато Град има одличну сарадњу са службом која ће бити настављена и убудуће.“


Свечаности је присуствовао и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, као и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић. Обележавању је присуствовала и директорка Националне службе за запошљавање филијале у Лесковцу Оливера Пешић и директор Центра за социјални рад Лесковац Предраг Момчиловић.