Потписан уговор о изградњи канализационе мреже у 16 насељених места у Лесковцу

  • 21. decembar 2023. u 20:05h
  • Autor: RTV Vlasotince
  • 234 pregleda

Председник др сци. мед. Горан Цветановић данас је у Београду у Палати Србија са извођачем радова потписао уговор о реализацији ОРИО пројекта.


Министарка заштите животне средине Иренa Вујовић и амбасадор Краљевине Холандије у Београду Јоуст Реинтјес присуствовали су данас потписивању важног уговора за грађане Лесковца и околине, на основу којег ће почети радови на изградњи 78 километара недостајуће канализационе мреже у околним селима.


„Данас је важан дан за грађане Лесковца јер су се, након посвећеног и истрајног рада тима који водим и представника локалне самоуправе, стекли услови да градоначелник Цветановић потпише уговор са извођачима радова за изградњу недостајуће канализационе мреже. Канализациону мрежу ћемо градити у 16 насеља, где живи 20.000 људи, а процене су да ћемо по реализацији овог пројекта имати још око 3.200 нових прикључака. Ово је најважнији зелени пројекат који реализујемо у Лесковцу, јер решавањем проблема недостајуће канализације, значајно подижемо квалитет живота грађана“, рекла је Вујовић.


Министарка је навела да ће се радови изводити у склопу пројекта ОРИО, за који је влада Краљевине Холандије донирала 7,67 милиона евра, док је Република Србија обезбедила 10 милиона евра.


„Желим да захвалим влади Краљевине Холандије на подршци у реализацији овог, за грађане изузетно значајног пројекта. Министарство на чијем сам челу обезбедило је у претходном периоду и средства за изградњу новог градског колектора, као и за оспособљавање линија воде и муља у централном постројењу за прераду отпадних вода. Ти пројекти су реализовани, а када решимо и недостајућу канализацију, постројење за прераду отпадних вода моћи ће да ради у пуном капацитету, а то је 86.000 еквивалент становника„ рекла је Вујовић.


Према њеним речима, кроз пројекте Министарства заштите животне средине, градиће се недостајућа канализација широм Србије. Радови су већ почели у градовима и општинама које су имале најспремније пројекте. У овом моменту, кроз пројекте Министарства, у току је изградња око 150 километара недостајуће канализације у Пећинцима, Нишу, Горњем Милановцу, Бољевцу, Рашкој.