ОДРЖАНА 50. СКУПШТИНА СТАЛНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ ГРАДОВА И ОПШТИНА

  • 7. decembar 2022. u 15:29h
  • Autor: RTV Vlasotince
  • 500 pregleda


Данас је у Београду одржана 50. скупштина Сталне конференције градова и општина којом је председавао и коју је отворио председник СКГО-а и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић.




У склопу отварања градоначелник Цветановић је казао:


„Велика ми је част и задовољство да отворим 50. заседање скупштине Сталне конференције градова и општина - Савеза градова и општина Србије. Скупштина наше организације јесте најважније годишње окупљање представника градова, општина и градских општина у Републици Србији, и њихових партнера из националних и покрајинских органа и домаћих и међународних институција и организација. Иза нас је још једна успешна година и ово је прилика да сумирамо резултате, да чујемо ваше утиске и да заједно дефинишемо планове за даљи рад. Ова скупштина има и посебан значај јер је данас 50. јубиларно заседање скупштине наше организације.“


У склопу уводних обраћања обратио се Александар Мартиновић, министар државне управе и локалне самоуправе и рекао:


„Министарство за државну управу и локалну самоуправу је било и остало поуздани партнер Сталној конференцији градова и општина у остваривању свих резултата. СКГО је најзначајнији партнер нашем Министарству, на чему вам захваљујем. Сигуран сам да ћемо у будућности остварити још плодоноснију сарадњу. У протеклих неколико година Министарство државне управе и локалне самоуправе предузело је значајан број активности у области унапређења система локалне самоуправе. Најзначајнији документ је програм за реформу система локалне самоуправе у Републици Србији у периоду од 2021-2025 са акционим планом од 2021-2023. Свакодневна сарадња Министарства са СКГО је била пресудна да РС добије по први пут стратешки документ реформе локалног нивоа власти са визијом стварања модерне, професионалне, ефикасне и одговорне локалне самоуправе. Сарадња је веома значајна у циљу унапређења читавог система локалне самоуправе кроз заједничко, ефикасније, економичније и сврсисходније обављање надлежности ЈЛС а све у циљу пружања квалитетнијех пружања услуга грађанима“


Данас је говорио и градоначелник Београда Александар Шапић, он је честитао јубилеј и рекао:


„Београд је један од иницијатора формирања ове организације и активно учествује у њеном раду све време. Присуство свих нас из градова и општина је доказ наше подршке организацији чији смо чланови, и наше решености да наставимо да доприносимо њеном раду и читавом развоју локалне самоуправе у Републици Србији. Грађани се свакодневно сусрећу са услугама које им локална самоуправа пружа, зато је важно да константно радимо на унапређењу тих услуга. Пред нама су многобројни задаци и изазови, да се максимално посветимо сваком послу, сваком месту, великим пројектима и бољем животу грађана. Важно је да локалне самоуправе међусобно сарађују и преко је потребно да удружено радимо на развоју земље. Удруживањем ресурса можемо успешније да испунимо очекивања наших грађана и да рационалније управљамо нашим градовима и општинама. Позивам вас да искористимо све могућности које нам нуди СКГО, како бисмо заједнички, са државним институцијама радили на развоју наше земље и локалне заједнице.“


Данас су се обратили и шеф Делегације Европске уније Емануел Жиофре, амбасадор Швајцарске Конфедерације Урс Шмид и амбасадор Републике Француске Пјер Кошар, честитали годишњицу, исказали задовољство поводом сарадње и исказали подршку раду СКГО-а, а скупу је присуствовала и амбасадорка Шведске Аника Бен Давид.


Председник СКГО-а и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић данас је представио резултате рада у текућој години и планове за будућу и између осталог рекао:


„СКГО се залаже за јачање локалне самоуправе и њених одговорности, надлежности и стручних и финансијских капацитета, али и за пуну сарадњу са свим нивоима јавне управе у циљу остваривања бољег живота за наше грађане. Верујемо да ће наредна година бити веома динамична у делу нових политика и прописа које ће припремати Влада, посебно у процесу европских интеграција. Стална конференција је спремна да пружи свој пун допринос и активно представља ставове и интересе локалних власти у овом процесу.


Ове године већ је покренуто 52 нова пакета подршке нашим чланицама који ће се спроводити и наредне године, а планирано је покретање још преко 40 додатних пакета. Области на којима ћемо радити су планови развоја локалних самоуправа, средњорочни планови, капитални буџети, грађанско учешће у доношењу буџета, административна ефикасност, спречавање корупције, заштита животне средине, смањење ризика од катастрофа, женско предузетништво и родна равноправност.


Током ове године, потписан је и уговор о спровођењу изузетно важног програма из средства ИПА 2020 под називом “Подршка одрживим услугама социјалне заштите у заједници и политикама укључивања на локалном нивоу“ који ће започети већ почетком 2023. године. У сарадњи са ресорним министарством и другим партнерима из Владе и са Делегацијом Европске уније, очекује нас веома значајна подршка градовима и општинама у области социјалне заштите и социјалне инклузије. Што је још важније, ова подршка усмерена је на јачање положаја и квалитета живота најугроженијих категорија становништва наших локалних заједница. Поред изградње капацитета свих локалних самоуправа предвиђена је и директна техничка подршка и финансијски грантови у износу од 1,3 милиона евра за 20 локалних самоуправа за успостављање процедуралних, финансијских и организационих механизама за пружање услуга социјалне заштите. Планирана је и подршка за 20 локалних самоуправа за унапређење социјалне инклузије Рома и Ромкиња, укључујући и подршку раду мобилних тимова и израду локалних акционих планова. На крају предвиђена је грант шема која ће бити отворена за све локалне самоуправе у износу од 2,5 милиона евра за локалне пројекте у поменутим областима.


Током 2023. године, СКГО планира да настави организацију бројних обука, израду нових приручника и модела докумената и да пружа сталну саветодавну и стручну подршку за рад свих локалних администрација. Радићемо на даљем унапређењу свих сервиса и начина подршке које већ имамо а као што ћемо имати прилику данас да видимо, покрећемо и нове сервисе за наше чланице којима желимо да помогнемо развој градова и општина и локалне самоуправе у целини. Очекујте да ћемо и наредне године организовати бројне састанке наших органа, тела и мрежа и да ће бити пуно нових радионица и окупљања стручњака око најважнијих тема из рада локалне самоуправе.


Настављамо и интензивну међународну билатералну и мултилатералну сарадњу и сарадњу са нашим партнерима у циљу унапређења локалне самоуправе, размене знања и најбоље праксе, односно подршку за учешће наше земље у важним процесима у Конгресу локалних и регионални власти Савета Европе, Заједничком консултативном одбору Србије и Комитета Региона Европске уније, Савету европских општина и региона и регионалним иницијативама у оквиру Мреже НАЛАС.


Наредну годину, поред већ планираних активности, обележиће и значајан јубилеј – 70 година од оснивања организације. Давне 1953. године 21 град покренуо је иницијативу за успостављање сарадње, за размену добре праксе и знања. Ова иницијатива је у изузетно кратком року привукла велики број локалних самоуправа, тако да се већ неколико месеци касније око исте идеје окупило 142 града и општине из тадашње велике земље.


Данас, седам деценијa касније, и ми пратимо исту идеју, сарадње, размене праксе и знања. Имамо исти циљ, а то је модерна локална самоуправа на услузи грађанима и привреди.“


Имајући у виду да је данашње заседање увод у обележавање 70 година од оснивања СКГО основна тема je била „Улога и значај удруживања градова и општина у развоју локалне самоуправе“. На седници је одржана панел дискусија на којој су представници градова и општина разговарали о разним видовима подршке локалним самоуправама у циљу њиховог развоја и били су разматрани документи од значаја за рад ове организације у наредном периоду. На панел дискусији „Развој локалне самоуправе – пракса и перскективе“ учествовали су представници Пожаревца, Жабља, Бора, Чајетине, градске општине Звездара и Делегације Европке уније.


На крају је уследио радни део скупштине са 6 тачака дневног реда попут Извештаја о раду СКГО за 2022. годину, Информацији и визуелном идентитету СКГО.