ЗАЈЕДНИЧКИ КОНСУЛТАТИВНИ ОДБОР КОМИТЕТА РЕГИОНА ЕУ-РС

  • 10. novembar 2022. u 19:50h
  • Autor: RTV Vlasotince
  • 682 pregleda


Градоначелник Лесковца и председник Сталне конференције градова и општина и председник НАЛАС-а др сци. мед. Горан Цветановић присуствовао је данас састанку Заједничког консултативног одбора Комитета региона ЕУ-РС одржаном у Врњачкој бањи.




Градоначелник Цветановић је на данашњем скупу, са темама Локалне и регионалне васти у процесу приступања Републике Србије Европској унији и Локални економски развој, рекао да када су у питању градови и општине, и њихов положај, улога и уопште перспектива у погледу интегративних процеса, са сигурношћу може рећи да се овај процес у великој мери одвија на локалном нивоу и да је локални ниво тај који континуирано гради своје капацитете за боље разумевање и примену европских стандарда и спроводи пројекте финансиране из средстава ЕУ, како би се ускладили са стандардима и омогућили квалитетније услове живота грађанима у локалним заједницама.


Говорећи о локалном економском развоју градоначелник је нагласио да је у Лсковцу та тема постављена као приоритет и област важна за свеукупни развој и побољшање свих друштвених области.


„Повољни пословни амбијент је нешто што наш град краси годинама уназад, уписује нас на мапу локалних самоуправа у којој локални и инострани инвеститори виде сигурног партнера и погодан простор за унапређење свог пословања. Носиоци смо БФЦ сертификата, са највишим процентом испуњености критеријума од 96,33%. То је доказ на папиру, а оно што је још важније је чињенично стање у нашем граду“ рекао је градоначелник Цветановић и истакао да све што локална самоуправа ради на овом пољу резултира отварањем нових радних места у све већем броју запослених у граду.


Поред градоначелника Цветановића данашњем састанку су присуствовали помоћник министра за европске интееграције Мирослав Гачевић, шеф Одељења Делегације ЕУ у РС Мартин Клауке, представник регионалног тела са политичком одговорношћу пред изабраном Скупштином, Државни парламент Салцбрга прф. Франц Шаусбергер, градоначелница Ниша копредседавајућа ЗКО Драгана Сотировска,, председник општине Врњачка бања Бобан Ђуровић.