RENOVIRANJE MUZEJA

  • 13. maj 2016. u 21:31h
  • Autor:
  • 1658 pregleda

Zgrada Zavičajnog muzeja u Vlasotincu biće renovirana, a u prvoj fazi biće zamenjen krov, sredstvima Ministartsva kulture i informisanja i lokalne samouprave.
Za ovaj projekat Kulturni centar Vlasotince dobio je tri miliona dinara od resornog ministarstva.Ukupna vrednost projekta je oko devet miliona dinara, a od odobrena tri miliona dinara u prvoj fazi realizacije obaviće se rekonstrukcija krova na zgradi Muzeja i upravnoj zgradi. U opštinskom budžetu predvidjeno je 600.000 dinara za ovaj projekat.
Po rečima Maje Marković, direktorke Kulturnog centra i rukovodioca projekta, cilj ove investicije je rekonstrukcija i modernizacija ove ustanove kulture.
„Realizacija pomenutog projekta pomoći će nam da sačuvamo zgradu Zavičajnog muzeja, koja je jedinstveni spomenik kulture u Srbiji, a samim tim i muzejsku građu koja se u njoj čuva i koja za nas ima neprocenjivu vrednost“, ističe direktorka Marković.
Rekonstrukcija kaldrme i izrada instalacije grejanja u Muzeju i zgradi uprave obaviće se u sledećoj fazi projekta. Inače, prošle godine Ministarstvo kulture finansiralo je projekat Kulturnog centra Vlasotince pod nazivom „Zaštita, očuvanje i prezentacija muzejskog nasledja (stvaranje uslova za bolje čuvanje, zaštitu i održavanje muzejske gradje, prezentacija i publikovanje muzejskih zbirki)“, čija vrednost je iznosila 452.650 dinara